Aanbod

Delen: Facebook Twitter

Een vitale wegwijzer. Op zoek naar de religieuze kracht van de Tora

Door G.D.J. Dingemans

Een vitale wegwijzer. Op zoek naar de religieuze kracht van de Tora
RubriekIsraël & Judaica
Boeknummer#125489
TitelEen vitale wegwijzer. Op zoek naar de religieuze kracht van de Tora : laat de rabbi's Dalet en Mosje II hun verhaal vertellen
AuteurDingemans, G.D.J.
BoektypePaperback
Jaar van uitgave2003
UitgeverijKok, Kampen
ISBN109043506540
ISBN139789043506540
TaalNederlands
SamenvattingMet Een vitale wegwijzer heeft Gijs Dingemans het derde en laatste deel van zijn gesprekken met bijbelschrijvers voltooid. In het eerste deel met de titel Als getuigen gaan praten (2002) was hij op zoek naar de betekenis van Jezus volgens de nieuwtestamentische bronnen. In het tweede deel Graven in bijbels brongebied (2002) was hij op zoek naar de oorsprong van Israëls religie. In dit derde deel zoekt hij naar de religieuze kracht van de Torn, het hart van het Oude Testament. Ook nu weer zoekt bij de oude schrijvers op en vraagt ze naar hun motieven en hun visie. Dingemans wil mensen van vandaag laten zien, en door middel van de gesprekken ook laten beleven, wat de kracht en de uitstraling is van de oude teksten die in de bijbel zijn overgeleverd. Ze spreken van een unieke godservaring die doorwerkt tot op de huidige dag. Vooral de intense beleving van een verbond of partnerschap tussen God en mens, is het meest indrukwekkend en inspirerend in de uiteindelijke vorm van Israëls religie, zoals die in de Tora gestalte heeft gekregen. De meeste mensen geloven in een God die oppermachtig is en die je in zijn oppermachtigheid en onverstoorbaarheid kan maken en breken. Een God met wie niet te praten valt en aan wie je je maar moet onderwerpen. In deze verhalen bindt God zich echter aan de mensen: jullie zullen mijn volk zijn. Ik zal me voor je inzetten en je bevrijden. En andersom: dan moeten jullie ook trouw blijven aan mij en doen wat ik van je vraag en mijn werk voortzetten. Er is sprake van een wederkerig partnerschap. Mensen worden ingeschakeld in Gods heilsweg. Dat vraagt van mensen een houding van wederkerigheid, die meestal met 'geloof' of 'inzet' wordt aangeduid.
Pagina's149
Staat van het boekGoed — Klein vlekje op boekblok.
Prijs€ 5,00
ToevoegenToevoegen aan winkelwagen

Zie ook

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.