Aanbod

Delen: Facebook Twitter

Westerling's oorlog

Door J.A> de Moor

Westerling's oorlog
RubriekIndonesië & Nederlands Indië
Boeknummer#211937
TitelWesterling's oorlog. Indonesie 1945-1950. De geschiedenis van de commando's en parachutisten in Nederlands-Indie 1945-1950
AuteurMoor, J.A> de
BoektypePaperback
Jaar van uitgave1999
UitgeverijBalans, Amsterdam
ISBN109050184251
ISBN139789050184250
TaalNederlands
SamenvattingDe geschiedenis van de Nederlandse Speciale Troepen die een meedogenloze contra-guerrilla voerden tegen de Indonesische vijand is nooit volledig geschreven. Jaap de Moor neemt de lezer mee te velde. Niet eerder is de strijd in Indië zo van binnenuit beschreven. De auteur laat de lezer het dagelijks geweld van nabij beleven. Voor het eerst wordt een volledig beeld gegeven van leven en militaire loopbaan van kapitein Westerling, de legendarische en beruchte commandant van de Groene Baretten, en wordt hij in al zijn dimensies geschetst. Zijn Speciale Troepen waren een bende vrije jongens, volstrekt loyaal aan hun aanvoerder, die voor weinig terugdeinsden om hun doel te bereiken: de eliminatie van de Indonesische guerrilla's. Daarnaast komen ook de Rode Baretten uitvoerig aan bod, de parachutisten, die onder hun commandanten Sisselaar en Eekhout een meer professionele, maar niet minder hardhandige eenheid vormden. Westerling's Oorlog geeft een levendige en verrassend gedetailleerde reconstructie van de 'coup' tegen Sukarno. Hoe Westerling op 23 januari 1950 met een privé-leger van 400 man, waarvan 125 militairen gedeserteerd uit de Speciale Troepen, de regering in Jakarta omver wilde werpen. Het Nederlandse publiek reageerde enthousiast, maar de coupplegers werden gearresteerd, Westerling ontsnapte, zijn actie werd een fiasco. De Moor dringt diep door in de drijfveren van zijn hoofdrolspeler, de levens van diens manschappen en hij velt een overtuigend oordeel over de betekenis van de Speciale Troepen en over Westerling als militair en aanvoerder.
Pagina's636
Staat van het boekGoed — Ex libris stempel op titelpagina; leesvouwen rug
Prijs€ 60,00
ToevoegenToevoegen aan winkelwagen

Zie ook

Onze gebruikte boeken verkeren in goede tweedehands staat, tenzij hierboven anders beschreven. Kleine onvolkomenheden zijn niet altijd vermeld.